Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil. Ben Sweetland

Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil. Ben Sweetland

19 Mart 2018 Pazartesi

İİBF MEZUNLARI İÇİN İDARİ HAKİMLİK SINAVI YOL HARİTASI





2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun değişik 8 inci maddesi uyarınca adaylığa atanacakların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:

a)Türk vatandaşı olmak,
b)Giriş sınavının yapıldığı tarih itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak,
c)Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, Hukuk Fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere ihtiyaç oranında hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren Siyasal Bilgiler, İdarî Bilimler, İktisat ve Maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak,
d)Kamu haklarından yasaklı olmamak,
e)Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,
f)Hâkimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak,
g)Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak,
h)Hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak.

SINAV HAKKINDA

Soru Dağılımları
İdari Yargı Hâkimliği Sınavı soru dağılımı aşağıdaki gibidir:

Genel Yetenek-Genel Kültür: 30 soru

Türkçe :6 soru
Matematik : 6 soru
Tarih : 12 soru
Vatandaşlık : 6 soru

Alan Bilgisi: 70 soru

Anayasa Hukuku : 7 soru
idare Hukuku : 7 soru
idari Yargılama Usul Hukuku : 7 soru
Ceza Hukuku (Genel Hükümler) : 7 Soru
Medeni Usul Hukuku : 7 Soru
Medeni Hukuk (Giriş-Kişiler-Aile-Eşya-Miras) : 7 soru
Borçlar Hukuku ( Genel Hükümler) : 7 soru
Vergi Hukuku, Türk Vergi Sistemi : 7 Soru
Vergi Usul Hukuku : 7 Soru
Maliye : 4 Soru
İktisat : 3 Soru

Toplam 120 sorudan oluşur

İdari Yargıda Adaylığa İlişkin Yazılı Sınav Konuları

   İdarî yargı hâkim adaylığı yazılı sınav soruları genel yetenek ve genel kültür ile Alan bilgisi konularından oluşur.

Genel yetenek ve genel kültür konuları:

Türkçe,
Matematik,
Türk Kültür ve Medeniyetleri,
Atatürk ilkeleri ve inkılâp Tarihi,
Temel Yurttaşlık Bilgisi,
Güncel Sosyo ekonomik konular,

Alan bilgisi konuları:

İdare Hukuku,
İdarî Yargılama Usulü Hukuku,
Anayasa Hukuku,
Borçlar Hukuku (Genel Hükümler),
Medenî Hukuk,
Ceza Hukuku ( Genel Hükümler),
Vergi Hukuku,
Vergi Usul Hukuku,
Hukuk Yargılama Usulü Hukuku,
Maliye,
Ekonomi.

      Sınavlara Hazırlanan arkadaşların öncelikle kaynak seçimine çok dikkat etmesi gerekir, hemen hergün değişen kanun değişiklikleri sınavlarda karşımıza çıkacağı için, güncel kaynakları takip etmeleri şarttır.

       Kanun değişiklikleri ve Resmi gazetenin günlük takip edilmesi çok büyük önem taşımaktadır.

      Konu anlatımlı kitaplar ve Kanun metinlerinin çalışılmasından sonra, zamanlı olarak çözülecek, geçmiş sınav soruları ve güncel soru çözümleri sınavda sürenin kontrol edilmesi ve soru tiplerinin kavranmasında kolaylık sağlayacaktır…
İibf Mezunları İçin Transkript Şartı

     2012 yılında İİBF mezunları için istenilen belgelere, Hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer verilip verilmediğinin tespit edilmesi amacı ile hukuk fakültesi haricindeki alanlardan mezun olanların ayrıca transkript belgelerini, ibraz etmeleri şartları getirilmiştir.

      Adalet Bakanlığı Hakim - Savcı Adaylığı Şube Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşme sonucunda, bu uygulamanın daha önce sınava girmiş olan kamu yönetimi, iktisat, işletme, ÇEKO, uluslar arası ilişkiler, maliye gibi İİBF ve SBF bünyesinde yer alan tüm bölümleri kapsamadığını transkriptlerini ibraz edeceklerini ancak sınava giriş yönünden bir engel olmadığı , İİBF Sağlık Yönetimi, gibi bölümlerin almış olduğu hukuk derslerinin tespiti amacıyla bu belgenin istendiği ve sınava kabul edilmeyeceği bildirilmiştir.

Ayrıca puanların hesaplanmasında da standart sapma uygulamasına geçilmiştir, önceki yıllarda Gk, Gy netleri 0,5, alan soruları netleri 0,8 ile çarpılarak elde edilmekteydi.

Bu durumda yukarıdaki giriş şartları taşıyan İİBF mezunlarının İdari Hakimlik sınavına girmelerinde bir engel bulunmamaktadır.


Sık Sorulan Sorulardan Biriside % 20 Lik Kontenjan Uygulamasıdır.
İİBF mezunlarına sınavda kota var mı?


     2008 yılına kadar yapılan sınavlarda hukuk fakültesi ve İİBF mezunları eşit şartlarda yarışıyorlardı. Ancak 2008’de yapılan mevzuat değişikliği ile İİBF mezunlarına %20 kontenjanı getirildi. Ayrıca iktisat ve maliye soru sayısı azaltıldı, usul hukuku soruları eklendi.

       % 20 konten uygulamasına göre, nihai listede en fazla toplam sayının %20’si kadar İİBF mezunu yer alabilmektedir. 2012 yılında 3. Yargı paketine bu düzenlemenin iptali hakkında madde eklenmiş ancak tasarıdan çıkarılarak mevcut % 20 kontenjan uygulamasına devam edilmiştir.


%20 İİBF Kontenjanı Ne Demek Ve Nasıl İşlemektedir?

       % 20 İİBF kontenjanı sınav başvurusu, yazılı sınav veya mülakata giren adaylar arasında uygulanan bir uygulama değildir, % 20 kontenjanı mülakat sonrası nihai başarı listesine girişte uygulanmaktadır.

      Yani sınava 10 bin kişi giriyorsa % 20 olan 2000 kişi İİBF mezunu olabileceği yada, yazılı sınavı kazanan 600 kişinin 120 i İİBF mezunu olabilir şeklinde değil, sadece mülakat sonucunda nihai listeye girecek olan 200 adaydan en fazla 40 kişinin İİBF mezunu olabileceği şeklinde kontenjan uygulanmaktadır.

Örneğin, 2013 sınavı ile 200 idari hakim alınacaktır. Bunun %20’si 40’tır. Bu durumda mülakatı geçerek idari hakim olabilecek İİBF’li sayısı en fazla 40 olabilir. Bu sayı sınav komisyonunun takdiriyle daha düşük de olabilir.


       İİBF mezunları için İdari Hakimlik Sınavı ayrı bir öneme sahiptir, yukarıdaki kontenjan meselesi her ne kadar can sıkıcı bir durumsa da, İİBF mezunları her hakimlik sınavı öncesinde çok yoğun bir kpss ye hazırlık sürecinden geçmekte, sonrasında ise giriş sınavlarına hazırlık süreçleri devam etmektedir, otomatik olarak Hakimlik sınavlarına büyük ölçüde çalışmaktadır. Genellikle İdari hakimlik sınavları Kasım Aralık aylarında oldukları düşünülürse Temmuz ayı sonrasında yapılacak bir çalışma İdari hakimlik sınavları için büyük önem kazanmaktadır, kontenjan konusunu düşünmek yerine Kpss den kalan ve giriş sınavlarına hazırlık amacıyla geçen sürelerini bu sınav için değerlendirmeleri çok yarralı olacaktır kanaatindeyiz.

       İdari Hakimlik sınavına hazırlık süreci , adayları Kpss ve Giriş sınavları yönünden de çok olumlu bir bilgi birikimi sağlamaktadır.

Bu anlamda İİBF mezunlarının bu sınava girmelerini özellikle tavsiye ederiz..

267 yorum:

  1. geçen sene girmiş olduğum için sıkıntı yok sanırım...? işletme mezunuyum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hicbir sikinti yok, sinava katilabilirsiniz. Basarilar

      Sil
    2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
    3. mrb ben astsubayım kamu yönetimi mezunuyum TSK da 7 yıldır çalışıyorum.TSK da Mecburi hizmet süremiz 10 yıl 3 yıl daha var dolmasına hizmet süresinin dolmasına.Bu süre dolmadan ben 2013 sınavında başarılı olsam geçiş yapabilirmiyim.Yoksa imkansız mı hiç uğraşmaya değmez mi, Tsk muvafakatnameyi hemen veriyor mu, başvuru yapıp yapmama konusunda kararsızım hocam acilllll cevap lütfen, bir de hiç benim durumumda bir örnek var mı olumlu veya olumsuz.Şimdiden teşekkürler.

      Sil
    4. Merhaba, TSK dan söylediğiniz gibi 10 yıllık mecburi hizmet bitmeden kendı isteğinizle ayrılmanız mümkün değil, TSK muvafakat konusunda da kesınlıkle ızın vermıyor, TSK dan kendı ıstegınız dısında atılmanız durumunda da hakımlık sınavına gırmenıze engel teskıl edıcı sıkıntılar yasanabılır, 10 yıllık mecburı hızmetınızın dolmasını beklemenız gerekecek, zaten mulakat asamasına geldıgınızde bakanlık sızden ayrıca mecburı hızmetınızn olmadıgına daır belge isteyeceği için atamanızı yapmayacaktır.

      Sil
    5. hocam şu transkrip işine bi çözüm ne zaman isteniyo kim istiyo neden istiyo:DD:

      Sil
    6. Merhaba Mahmut, sınav ilanında İİBF mezsunu adayların yeteri kadar hukuk dersi alıp almadıklarını kontrol amaçlı istenen bır belge. sımdı basvurunuzu yaparken Ösym basvurusundan sonra Bakanlıga veya savcılıga teslım edeceksınız.. 24 eylule kadar yanı.

      Sil
    7. Selam murat bey, Ben aöf önlisans dış ticaret mezunuyum, vede dgs ile aöf kamu yönetimi lisans mezunu olacam.bu sınava girmemde bir sıkıntı olurmu acaba. şimdiden teşekkürler.

      Sil
  2. AÖF işletme mezunuyum ve geçen sene transkrip belgemi gönderdim ve sınava girdim , anladığım kadarıyla bu sene de bir sıkıntı yaşamaıyacam , öyle mi ?

    YanıtlaSil
  3. Aof İsletme mezunlari icin, idari hakimlik sinavina girmelerinde herhangi bir engel yoktur. Basarilar

    YanıtlaSil
  4. bu sene ilk defa girmeyi düşünüyorum. kaynak olarak neleri tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynak olarak Themis hukuk ve iktisat vergi hukuku kitaplarını kesinlikle incelemenizi öneririm, özellikle hukuk kitaplarını güncel halde bulundurmak buyuk sıkıntı, kitapları güncellemek bazı ticari kaygılar nedeniyle pek tercih edilemeyebilir, sonucta basılı ve piyasada bulunan bir kitap piyasadan cekilince buyuk zarar demek.
      Themis hukuk kitapları bu durumlarda sınava etki edecek her durumda kitapları günceller, bu sebeple incelemeniz cok yararlı olur.

      Sil
  5. SAYIN HOCAM ÖNCELİKLE BİZİ AYDINLATTIĞINIZ İÇN SONSUZ TEŞEKKÜRLER BENDDE 4 YILLIK İKTİSAT FAKÜLTESİ DİPLOMASI VAR ANCAK BEN YATAY GEÇİŞLE İKTİSATA GEÇTİM BU BİR SORUN OLURMU YANİ 2 YIL BAŞKA BİR BÖLÜM MUHASEBE OKUDUM 3.SINIFTAN İKTİSADA BAŞLAYIP DİPLOMA ALDIM TÜM 4 YILIN TRANSKRİPTİNİ Mİ VERİCEM YOKSA SADACA 3 VE 4 .SINIFIN MI SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adalet bakanlıgı gecen seneki uygulamada özellikle mezun olunan lisansı baz aldı, İibf nin bazı bölümlerinin sınava girişine engel olmak için. Sizin durumunuz daha bi farklı bununla ilgili bakanlıgın bir kriteri yok.
      Gecen yılki uygulama devam eder, son dakika bir değişiklik olmazsa sınava girmenizde engel yok

      Sil
  6. 2 sene sonra idari hakimlik sınavına giricem şimdiden hazırlanmayı düşünüyorum,set halinde kitap alsam sürekli yasalar yenileniyo,bi sakıncası olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Set halinde kitap almayın, birkaç ders calısarak zamanı değerlendirin, en sıkıntılı olacagınız derslerden baslayın ve bol bol kanun okumanız çok iyi olur. Basarılar

      Sil
    2. hukuk marketten idari yargı seti aldım sadece bu yeterli mi

      Sil
  7. İdari Hakimlikte tayin nasıl ve neye göre çıkıyo bilgi verir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdari hakimlikte tayinler atama yapılan bölgelerin calışma süreleri baz alınarak belirleniyor. Calıştıgınız bölge kacıncı bölgede ise o sureyi tamamlamanız gerekmektedir

      Sil
  8. ilk defa başvuracak adaylar ne yapmalı peki kısaca özetleyebilir misiniz

    YanıtlaSil
  9. İlk defa basvuracak adaylar öncelikle bu sınavın zor oldugunu, bunun için büyük özveri ile calışılması gerektiğini bilmeli.
    İyi bir calışma programı belirleyip, programa kesınlıkle uymadı gerekir.
    En sevdiğiniz dersten calısmaya baslayın, bol kanun ve soru çözümü sart,
    Gk gy bircok adayın önem vermediği testler ancak gk gy buyuk ölçüde belirleyici olmaktadır kesinlikle iyi hazırlanması gerekiyor.
    Alan derslerinde özellikle idare hukuku, vergi standart sapmayı etkleyen dersler özel önem göstermekte fayda var.
    Basarılar

    YanıtlaSil
  10. Selam.ben aof saglik kurumlari yonetimi onlisanstan dikey gecisle aof isletmeyi bitirdim beykent uni. saglik yonetimi yukseklisans yaptim.aof de iki tane hukuk dersi aldim.idari hakimlik sinavina girebilirmiyim.basvurum kabul edilirmi acaba.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bu konu bıraz sıkıntılı olabılır, bakanlık yeteri kadar hukuk dersı almıs olma sartı arıyor ancak, mezun oldugunuz bolum yanı işletme bolumunun gırmesınde bır sıkıntı yok..

      Sil
  11. İşletme mezunuyum. Kasım ayındaki sınava ilk defa gireceğim. İnternet'te araştırma yaparken, transkriptin nereye ne zaman verileceği konusunda bir bilgi bulamadım. Bunun dışında başka hangi belgelere gerekli olacak? Bilen bir arkadaş yardımcı olabilir mi

    YanıtlaSil
  12. Sınava basvuru yapacagınız zaman transkript belgelerini ve diğer belgeleri Adalet bakanlığına teslim edeceksiniz.

    YanıtlaSil
  13. çok acil yardım istiyorum..Aöf işletme 3.sınıfa geçtim muhtemelen 2014 mezunum şimdiden özveriyle idari hakimlik üzerine araştırma yapıyorum..lütfen yardımcı olun..Öncelikle
    1-işletme mezunu olarak 2014 de mezun olursam idari hakimlik sınavına girmeye hak kazanırmıyım..
    2-Transkript ne şekilde alınıyor mezun olduktan sonramı ,öyleyse nereden ne şekilde alabilirim.
    3-işletmeden mezun olduktan sonra aöf sınavsız 2.üniiversite hakkım ile adalet bölümü 2 yıllık oradan hukuk fakültesine geçiş düşünüyorum ki sınavda başarısız olursam zaman kaybetmeden hukuk fakültesine geçebileyim..
    4-yaş sınırı hala mevcutta varmıdır..
    5-işletmeden şansım yok ise yatay geçiş ile iktisat okusam yararı daha fazlamı olur (aöf iktisat)
    6-transkrip te dönemsel alınan onur ve yüksek onur belgelerinin bir yararı varmıdır
    7-Bahsedilen hukuk fakültesi dışı fakültelerden mezun olanlar hukuk bilgilerinde eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi alma olayı özellikle bu sorum çok önemli çünkü bir tane dahi bu konu açılımı ile bilgiye rastlamadım.yani bu eksik bilgiler için nerede sınava girilir ne zaman bu belge nerden alınır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Betül;
      soruna acilen cevap vereyim,
      1. evet 2014 te mezun olursan ve mezun olduktan sonra sınav olursa girebilirsin.
      2.Transkript Üniversiteden üniversiteye uygulama değişebilir. Bunu nüniversiteniz öğrenci işlerine sorabilirsiniz, bazıları internet sitesinden sıze verılmıs özel şifrelerle online olarak, bazıları posta yoluyla talep etmenız durumunda, bazıları bizzat elden verebiliyor, bunu kendi üniversitenizden öğrenebilirsiniz.
      3. Bu planınız gayet mantıklı, bunu birçok arkadaşımız yapıyor Dgs ile devlet yada özel üniversitelere gecebılıryor, bazı universiteler direk 3. sınıftan bazıları hazırlık sınıfları okutmak suretıyle bu alımı yapıyorlar, çok mantıklı bir plan.
      4.yas sınırı 35.
      5.İşletme ile İktisat bölümü arasında hiçbir fark yok sınavda, sadece hukuk okursanız % 20 kontenjanından kurtulabilirsiniz.
      6.yüksek onur belgesinin mülakat aşamasında yararı olabilir, mülakat komisyonu bu gibi başarıları artı olarak değerlendirebilir tabiki.
      7.Böyle bir uygulama yok, Üniversitede aldğınız hukuk derslerı sayısı önemli, mezun olana kadar kayıtlı oldugunuz üniversitedeki hukuk derslerınızı artırmaya bakın, seçmeli derslerle vs..
      başarılar...

      Sil
  14. kanun çalışmayı tavsiye etmişsiniz bunun için ayrıca bi kitap var mı? çalıma kitaplarındaki kanunlar yeterli mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çalışma kitaplarındaki kanunlar yeterli, ancak konu içinde geçen bazı kanunlar olabilir, kitaplarda olmayan onlarada bakmak yararlı olabilir. bunun için en ıyı kaynak, http://www.mevzuat.gov.tr buradan yararlanabilirsiniz.

      Sil
  15. Merhabalar, bu sene uluslararası ilişkilerden mezun oldum. İİBF çıkışlı olduğumdan ve diğer koşullarda da sorun olmadığından idari hakimlik sınavına girebiliyorum. Buraya kadar her şey normal. Fakat cevabını bulamadığım iki sorum var. Yüksek lisansımı hukukdan yapsam % 20lik kota engeli kalkmış olur mu ? İkinci sorum, İdari hakimlik sınavı her sene oluyor mu yoksa belirli zaman geçmesi gerekiyor mu ? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüksek lisansın hukuk olması % 20 lık kontenjanı etkılemıyor Kübra, mezun oldugunuz lısans programı dıkkate alınıyor,
      sınav her sene oluyor evet, bellı bır zaman gecmesı gerekmıyor

      Sil
  16. Merhaba,
    Ben iktisat mezunuyum,okul dönemi boyunca sadece temel hukuk,şirketler hukuku ve iş hukuku derslerini aldım.İibf mezunları için getirilen transkript şartı gereğince bu durum sınava girmemde bir engel teşkil eder mi ?
    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iktisat mezunu olmanız yeterli görülüyor herhangıbır sıkıntı olmaz..

      Sil
  17. bu sınava işletme mezunu girebilirmi ayrıca aöf kamu yönetimi mezunu girebilirmi ilk defa girilecektir

    YanıtlaSil
  18. merhaba bn iibf ekonometri bölümünü okuyorum bnde bu sınava girebilir miyim (idari hakimlik)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sınava girebilirsiniz evet, bölümünüz sınava gırmenıze engel değil.. basarılar.

      Sil
  19. birşey daha sorcam size idari hakimlik sınavına girebilmemiz için idari hukuk dersini okulda görmem gerekiyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdare hukuku dersını soruyorsunuz sanırım, özellıkle idare hukuku dersını gormenız gerekmıyor, ancak bırkac farklı hukuk dersını gormenız gerekır..

      Sil
  20. bu sınavda hangi bölümlerin cevaplandırılması gerekiyor?

    YanıtlaSil
  21. bu sınav kpss gıbı degıl, test kıtapcıgındakı butun soruların cevaplanması gerekıyor..
    Genel Yetenek-Genel Kültür: 40 soru
    Türkçe : 8 soru
    Matematik : 8 soru
    Tarih : 16 soru
    Vatandaşlık : 8 soru

    Alan Bilgisi: 100 soru
    Anayasa Hukuku : 10 soru
    idare Hukuku : 10 soru
    idari Yargılama Usul Hukuku : 10 soru
    Ceza Hukuku (Genel Hükümler) : 10 Soru
    Medeni Usul Hukuku : 10 Soru
    Medeni Hukuk (Giriş-Kişiler-Aile-Eşya-Miras) : 10 soru
    Borçlar Hukuku ( Genel Hükümler) : 10 soru
    Vergi Hukuku, Türk Vergi Sistemi : 10 Soru
    Vergi Usul Hukuku : 10 Soru
    Maliye : 5 Soru
    İktisat : 5 Soru
    Toplam 140 sorudan oluşur

    YanıtlaSil
  22. çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.. Ben bu sene bursa kamuyu kazandım ve bu sınava girmek istiyorum . Fakat hukuk fakültesi olmadığı için şansım olabilir mi ayrıca bu sınavda en fazla kaç doğru yapmam gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hukuk fakultesı mezunu olmayanlar için % 20 lık kontenjan uygulaması sızler ıcın sınavı tabı bıraaz daha zorlastırıyor. ama sonucta birileri de bu sınavı kazanıyor. kesınlıkle denemelısınız.
      netler konusunda bırsey soylenem standart sapma uygulaması basladı ancak alan sorularını yıne 0.8 ıle gk gy 0.5 ıle carparak 75 80 uzerı olursa kazanılabılır..

      Sil
  23. EKONOMETRİ mezunları da bu sınava başvurabiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. girebilirsiniz evet.. herhangı bir engel yok.

      Sil
    2. Mrh ben su sn aöf uluslarasi iliskilet okuyorum. Yslniz bu bolume dgs ile gecis yaptim. Once ki bolumum banka ve sigortaydi o bolumden almis oldugum hukuk dersleri gecerli olacak mi yada su anda devam etmekte oldugum bolum mu gecerli olacak. Peki kaç tane hukuk detsi almak gerekiyor bu konuda bilgi verebilir misiniz

      Sil
  24. %40 oranında hukuk dersleri görmek gerekiyormus fakat ben ekonometri mezunuyum ve ticaret hukuku ve genel hukuka giriş dersleri gördüm bu sınava girebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. % 40 oranında dıye bırsey yok, bakanlık yeterı kadar hukuk drsı dıyor ama bır kriter belırlemedı. ekonometrı bolumlerıo oncekı sınavlara katıldı ve herhangı sorun olmadı

      Sil
  25. merhaba ben ekonometri okuyorum fakat iktisat fakültesi olarak görünmekte sınava girmeme sorun olur mu=? (idari hakimlik)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır girebılırsınız herhangı bır sorun yok.

      Sil
  26. Ben jandarma personeliyim dört yıllık işletme muzunuyum on lisansımı yılımı jandarma meslek yüksek okulunda tamamladım sonrasında dgs hakkimla aöf işletme bölümünden mezun oldum bu sınava girebiliyormuyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. girebilirsiniz evet, işletme mezunu olmanız yeterli, her ıkı bolumun transkriptlerını sınav basvurusunda belgelemenız yeterlı olur.

      Sil
  27. Merhaba hocam ben iibf uluslarasi ticaret ve finans mezunuyum idari hakimlik sınavına girebilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, uluslararası ticaret ve finans mezunları bu sınava alınmayabilir. bu konuda bakanlık ıle gorustuk malesef net bir cevap kendılerı dahı veremedı. ama alınacak bölümler arasında hıc gecmedı.. bu konuda malesef suan bakanlıgın ne yapacagı da belırsız.

      aşagıdakı tel ve maıle bu konuda sık sık basvurmanızda yarar var gereklı acıklamayı yapmaları için..

      Hâkim-Savcı Ad.Şb.Md.
      Y. ÇUHADAROĞLU
      414 63 40
      ab30983@adalet.gov.tr

      Sil
  28. Aof isletme mezunu icin transkrip gereklimi?

    YanıtlaSil
  29. eylül de bu sınava çalışmaya başlasam kazanma olasılığım var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışmanıza bağlı olarak olabilir tabi iyi bir proğram yaparsanız 2 ay az zaman degıl..

      Sil
  30. marmara üniversitesi maliye bölümünde okuyorum size bi kaç sorum olacak
    1-idari hakimlikte maliye bölümü avantaj mı çünkü diğer ibbf bölümlerine göre daha çok hukuk görüyoruz?
    2-çalışma koşulları nasıl?bir bayan için zor mu?
    3-sınavlar genel itibariyle ne zaman yapılıyor?
    4-ben idari hakim olmak istiyorum ama kpss yide boş geçemem bu konuda ne tavsiye edersiniz?
    5-idari hakim olma aşamaları neler?kurum sınavı yazılı sınav ve mulakattan bahsedıyorum puanlardan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliye bölümü avantaj olabılır tabı, hukuk derslerının agırlıklı olması herzaman avantaj,
      çalısşma kosulları bayanlara daha uygun, belli ilmerkezlerınde olan idare mahkemelerınde görevli olacagınız için daha rahat..
      sınavlar genellıkle kasım aralık aylarında yapılıyor ama bu rutin değil bakanlık ıhtıyaca gore bunu degıstırebılıyor.
      idari hakımlıge yapılan çalısma kpss ıcın coook buyuk bır avantaj saglar, ve kesınlıkle kpss yı bosveremezsınız. sonucta bu bir sınav, kazanamamak var. kpss olmadan hıcbır planlama saglıklı olamaz.
      idari hakımlıkte puanlar gırıs sınavı için 80 cıvarı, mulakat asamasında puanlama yapılıyor ancak, orada daha degısık etkenler var, orada puandan zıyade kendınızı komisyonda temsıl edebılme yetenegı cok onemlı..

      Sil
  31. Merhaba ben iibf deSiyaset bilimi ve uluslararası iliskiler bolumunden mezunum. Bu sınava gimek icin yeterli sayı da hukuk dersi almak gerekiyormuş. Yeterli sayı nedir? Yada almam gereken derslerin adı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İpek yeterli sayı, konusunu bakanlıkta bilmiyor :) burada onemlı olan mezun oldugunuz bölüm, sızın bolumunuzde de sıkıntı yok..

      Sil
  32. merhaba ben iktisat okuyorum 3. sınıfa geçtim idari hakimlik istiyorum şimdiden çalışmalarıma başlamak düşüncesindeyim fakat çevremdeki bazı insanlar idari hakimlik değilde müfettişlik tercih etmem konusunda düşüncelerini söylüyorlar mülakatta iibfden çok tercih etmediklerini zaman kaybetmemek gerektiğini söylüyorlar sizin bu konudaki fikirlerinizi alabilir miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba idari hakımlıkte bıldıgınız gıbı % 20 kontenjanı var, zor bir sınav elbette, ama kazanan da kazanıyor sonucta, müfettişlik yanı kpss a da sansıznı cok ancak idari hakımlık sınavının en guzel yanı, adayları kpss ye tam donanmlı calısma imkanı saglıyor, idari hakımlık sınavını kazanamayacagınızı kesınlıkle bılsenız dahı hazırlanın, bu sızın ıcın kpss ve giriş sınavlarında her zaman 5 adım onde olmanız demektır.

      Sil
  33. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba Murat Bey. Bu sınava ilk defa gireceğim, malumunuz başvuru tarihleri yaklaşıyor. Başvurunun nereye yapılacağı, sınav harcının hangi bankalardan yatırılacağı ve bahsedilen transkript beyan etme mevzuları üzerine daha ayrıntılı bilgi alabilir miyim? Ya da internet üzerinden bu konularda yeterli bilgi alabileceğim bir site önerebilir misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Candaş; suan sınav ilanı yayınlanmadı henüz, yayınlanınca bır degısklık varmı incelemekte fayda var, ancak genel hatlarıyla osym ve bulundugunuz yer c savcılıkları aracılıgı ile basvuru yapacaksınız. Transkrip beyan etme mevzuları için arastırmaya gerek yok, bu ilanda açıkça belırtılmekte İİBF mezunu herkes BASVURU EVRAKLARI ICINE TRANSKRİP EKLEYECEKLER

      Sil
  35. idari hakımlık ıcın aof ders kıtaplarından hazırlanmanın faydası ne olcudedır ya da yeterli olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aöf ders kıtapları gayet güzel kıtaplar ancak, sınava yönelık kıtaplardan hazırlanmanın faydaları cok, bu kıtaplar sınavlarda agırlıklı olarak sorulan konular üzerine yoğunlastıgı için daha yararlı olabılır,

      Sil
  36. Idari hakimlik sinavi icin hangi kitaplardan calismak lazim acil yardimm lutfen:-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size bununla ilgi acil yardımın için maıl yazmıstım umarım aciliyet giderılmıstır, sayfanın ustunde YAYINLARIMIZ adlı lınkten gereklı kaynakları inceleyebılırsınız...

      Sil
  37. Idari hakimlik sinavi icin hangi kitaplardan calismak lazim acil yardimm lutfen:-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size bununla ilgi acil yardımın için maıl yazmıstım umarım aciliyet giderılmıstır, sayfanın ustunde YAYINLARIMIZ adlı lınkten gereklı kaynakları inceleyebılırsınız...

      Sil
  38. siyaset bilimi ve kamu yönetimi 4. sınıftayım idari hakimlik sınavı için kaynak ne alabilirim bir liste verebilir misiniz cok acil lütfen birde soru bankası ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size bununla ilgi acil yardımın için maıl yazmıstım umarım aciliyet giderılmıstır, sayfanın ustunde YAYINLARIMIZ adlı lınkten gereklı kaynakları inceleyebılırsınız...

      Sil
  39. merhabalar ben siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunuyum .ıdare hukuku, ticaret, borçlar, medeni hukuk, ceza hukuku, vergi hukuku, kısacası fazlasıyla hukuk dersi gördüm. şimdi idari hakımlık için ayrıyeten bir belge vermem gerekıyor mu ? eğer gerekıyorsa bunu nereye vermelıyım ve de elden teslım şartı mı var bu konuda bunu bılmek ıstıyorum? cevabınızı beklıyorum şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, İİBF mezunu olup sınava katılan herkes Transkript vermek zorunda, sınav ılanı yapıldıktan, osym ve bulunduıgunuz yer c savcılıkları aracılıgıyla basvurunuzu yapacaksınız..
      Şuan ılan cıkmadıgı için herhangi bir değişiklik olup olmadıgını bılemedıgımızden bu konuya direk cevap vermemek en ıyısı, ama osym ıle mc savcılıkları aracılıgıyla olacak..

      Sil
  40. merhaba hocam ben siyaset bilimi ve kamu yönetimi bitirdim geçen sene sınava girerken adalet bakanlığına belgelerimi gönderdim bu sene de aynı prosedürü izlemek zorunda mıyım yoksa sadece ösym başvuru merkezinden başvurmam yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı proseduru izlemenız gerekiyor, ÖSYM den fotograflı basvuru formu alacaksınız bu belgeyı de Bakanlıga yollamanız gerekıyor. basarılar

      Sil
  41. Mrb yakındogu Üniversitesi uluslararası ilişkiler mezunuyum YÖK tarafından yerlestırıldım. 1)Egıtım dılı İngilizce olduğu için diplomam ve transkrip İngilizce ne yapmalıyım. Bu şeklide başvuru yapsam sıkıntı olurmu? 2) Diploma ve transkrip fotokopisini başvuru yaparken verecegımızde aslının aynısı dıye notere imzalatmak gerekirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bununla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı, oldugu gibi verebilirsiniz.
      aslının aynısıdır seklıdne onayı noterden yaptırmanıza gerek yok, ögrencı işlerinden, veya belgelerınızı teslım alacak memurdan da yaptırabılırsınız, bunları yaptıramıyorsanız, noter onayı en kesın olandır. basarılar

      Sil
  42. mrb ben yakındogu üniversıtesi uluslararası ilişkiler bolümü mezunuyum.YÖK tarafından yerlestırıldım üniversiteye. 1)transkrip ve diplomam ingilizce bır sorun olurmu neyapmalıyım?
    2) ayrıca basvururken dıploma ve transkripin fotokobileri için noterden aslının aynısıdır dıye muhure gerek varmı?
    şimdiden teşekkür edıyorum cevabınızı beklıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bununla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı, oldugu gibi verebilirsiniz.
      aslının aynısıdır seklıdne onayı noterden yaptırmanıza gerek yok, ögrencı işlerinden, veya belgelerınızı teslım alacak memurdan da yaptırabılırsınız, bunları yaptıramıyorsanız, noter onayı en kesın olandır. basarılar

      Sil
  43. mrb ben yakındogu üniversıtesi uluslararası ilişkiler bolümü mezunuyum.YÖK tarafından yerlestırıldım üniversiteye. 1)transkrip ve diplomam ingilizce bır sorun olurmu neyapmalıyım?
    2) ayrıca basvururken dıploma ve transkripin fotokobileri için noterden aslının aynısıdır dıye muhure gerek varmı?
    şimdiden teşekkür edıyorum cevabınızı beklıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bununla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı, oldugu gibi verebilirsiniz.
      aslının aynısıdır seklıdne onayı noterden yaptırmanıza gerek yok, ögrencı işlerinden, veya belgelerınızı teslım alacak memurdan da yaptırabılırsınız, bunları yaptıramıyorsanız, noter onayı en kesın olandır. basarılar

      Sil
  44. merhaba.ben Marmara üniversitesi çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümünü okumaktayım.2.sınıfa geçtim.sizce idari hakimlik için yardımcı olabilecek bir ders var mı bunların içinde?kamu yönetimi,maliyet muhasebesi,ticaret hukuku,kamu maliyesi,ticari matematik.yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu malıyesı dersi, idari hakımlık sınav mufredatında olan bır ders.. diğerleri sınavda sorulan dersler degıl.

      Sil
  45. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  46. hocam merhaba. ben bu yıl bu sınava girmek istiyorum. sınav hakkında pek bilgim yok. kamu yönetimi mezunuyum. sınava nerden ve nasıl çalışmaya başlamalıyım.ilk adım olarak ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınav hakkındakı bılgıler blog da mevcut, uzun soluklu çalısmayı gerektıren bır sınav, kaynak seçımınızı arastırarak yapmanız gerekıyor, konu + soru+ kanun ve bol bol tekrar yapmanız yararınıza olur, gk gy derslerıne özellıkle önem vermenız ıyı olur. Ayrıca standart sapma yonunden belırleyıcı olan İdare hukuku, vergı hukuku, Tvs derslerıde daha önemli bir çalısmayı gerektırıyor.. basarılar.

      Sil
  47. hocam ben 5 hukuk dersı gordum. malıye mezunuyum. idari yargı hakımlıgı sınavına gırebıelcekm mıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. girebilirsiniz evet, hukuk derslerı ve bölümünüz açısından bır sıkıntı yok, basarılar

      Sil
  48. hocam ben ceko mezunuyum ve transkriptin adalet bakanlıgına nasıl gönderilecegini anlayamadım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- PTT ya da Ziraat'a (ya da anlaşmalı diğer bankalar) 80lira yatırıyoruz

      2- Ösym başvuru formunu çıkartıpi dolduruyoruz. ( http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69930/h/idariyargiabf.pdf )

      3- Ösym merkezine gidioyoruz. (Kimliğimiz yanımızda olacak) 3lira verip sınava kaydoluyoruz.

      4-Adalet bakanlığı fomunu dolduruyoruz. ( http://www.pgm.adalet.gov.tr/form/idyarfor.pdf )

      5-Diplomamızın bir onaylı örneğini (hukuk dışı mezunlar, diplomaya ek onaylı transkript) yanımıza alıp C.Savcılığına gidiyoruz.(Ankaradakiler ABPGM'ye elden verecek.) C.B.Savcısı bizden APS parası alıyor.

      Sil
    2. peki hocam adalet bakanlıgına sadece adalet bakanlıgı formunu ve transkripti mi gönderiyoruz diplomada gonderilecek mi cevaplarınız için tesekkurler

      Sil
    3. -Diplomamızın bir onaylı örneğini
      (hukuk dışı mezunlar, diplomaya ek onaylı transkript)
      adalet bakanlıgı ılanındakı basvuru formu
      osym de kayıt yapıldıktan sonra sıze verılecek olan Aday Başvuru Kayıt Bilgileri Formunu

      savcılık aracılıgıyla veya elden adalet bakanlıgı personel sb mudurlugune teslım etmenız gerekır..

      Sil
  49. Merhaba hocam . Daha once dort yıllık bankacıkık fınans okuordum ve ıstanbul unv ıktısat fakultesı işletme bolumune yatay gecıss yaptım . Acaba bu hakımlık sınavına gırmem ıcın bır engel teskıl edermı herhangı bır sorun olur mu . Bır de tarıh ıcın konular tam olarak ney acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba bakanlık mezun olunan bölümü baz aldıgı için, sorun olmaz sınava girebilersiniz..

      Tarih konuları:
      Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi

      Sil
  50. merhaba hocam,bana diploma ile birlikte diploma eki verildi bu ek kısmında transkript var(ing.)bu oluyo mu yoksa okuldan tekrar transkript çıkarmam gerekli mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mezun olurken verılen Transkript yeterli yenıden almanıza gerek yok.

      Sil
  51. merhaba ben 2013 kamu yönetimi mezunuyum idari yargı hakimliği sınavına başvuru yapabilirmiyim ve ben henüz diplomamı almadım başvuru yaparken diploma olması gerekirmi? yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. basvuru yapabilirsiniz, ancak diploma veya mezunıyet belgeniz olmak zorunda, bunların onatlı fotokopisini bakanlıga yollamanız gerekecek.

      Sil
  52. acil cevap verirseniz sevinirim. ben işletme okurken kaaydımı sildirip önlisans diploması aldım. lisans tamamlamadan iktisatı bitirdim..iktisat 3 ve 4.sınıfların transkripti var. işletme 1 ve 2 nin yok sıkıntı olurmu. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herhangi bir sıkıntı olmaz basvurabılırsınız..

      Sil
  53. Merhaba basvuruda bulunacagım sınav ıcın ama tam olarak ney yapmam gerektıgını anlamadım .. Basvuru ıcın sadece mezunıyet belgesı yetermı henuz dıplomamı almadım okuldan ve onaylı derken ne kastedılıor anlamadım. Mezunıyet belgem var onay lı ne oluor anlamadım:(( basvuru ınternetten yapılamıormu . Osym burosuna mı gitmemızz gerekk??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dıploma veya transkriptin asılları ılerıde de işinize yarayacagı için asıllarını degıl üniversiteden yada noterden aslının aynısıdır seklınde onaylı suretını vermenız ıyı olur. onaylı ornek bu

      işlem basamakları
      1- PTT ya da Ziraat'a (ya da anlaşmalı diğer bankalar) 80lira yatırıyoruz

      2- Ösym başvuru formunu çıkartıpi dolduruyoruz. ( http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69930/h/idariyargiabf.pdf )

      3- Ösym merkezine gidioyoruz. (Kimliğimiz yanımızda olacak) 3lira verip sınava kaydoluyoruz.

      4-Adalet bakanlığı fomunu dolduruyoruz. ( http://www.pgm.adalet.gov.tr/form/idyarfor.pdf )

      5-Diplomamızın bir onaylı örneğini (hukuk dışı mezunlar, diplomaya ek onaylı transkript) yanımıza alıp C.Savcılığına gidiyoruz.(Ankaradakiler ABPGM'ye elden verecek.) C.B.Savcısı bizden APS parası alıyor.

      Sil
  54. Dıplomam yok sadece gecıcı mezunıyet belgem var sınava basvurmam da sorunn olurmuuuu:(( ve onu notere onaylatsam olurmu geccıcı mezunıyet belgemııı???? Vee ben işletme btrdm cok fazla hukuk dersı almadımm bu sorunn olurmuu ??? Borclar tıcaret kıymetlıevrak hukukuk temel kavrmları aldm sadece bıde turk vergı sıstemı vergı hukuku beraber aldm... :(((( kabul edılırmıyımmm ko

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işletme bölümünün sınava gırmesınde hiçbir engel yok, diplomanız yoksa geçici mezuniyet belgenizde kabul edilir, aynı sekılde noterden aslının aynısıdır seklıde onaylatıp teslım edebılırsınız..

      Sil
  55. hocam bu sınav için butun soruları işaretlemek gerekli demişsiniz peki yanlıs dogruyu goturuyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sınavda yanlış dogruyu götürmüyor sadece netlerınız hesaplanıyor bu sebeple hiçbir soruyu boş bırakmayın, bılmedıgınız sorular olursa da en uygun gorunen sıkkı işaretleyebılırsınız..

      Sil
  56. başvuruyu illaki ösym bürolarında mı yapmamız gerekiyor, ösym nin kendi sitesinden yapmamız yeterli değilmi, yeniden fotoğraf mı çektirmemiz gerekiyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. osym nın kendı sıtesınden basvuru yapamazsınız, yenıden fotograf ve aday basvuru formunu alıp bakanlıga teslım etmenbız gerekıyor..

      Sil
  57. peki sıralama olarak hangi işlemleri yapmamız gerekiyor ona bir açıklık getirebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işlem basamakları
      1- PTT ya da Ziraat'a (ya da anlaşmalı diğer bankalar) 80lira yatırıyoruz

      2- Ösym başvuru formunu çıkartıpi dolduruyoruz. ( http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69930/h/idariyargiabf.pdf )

      3- Ösym merkezine gidioyoruz. (Kimliğimiz yanımızda olacak) 3lira verip sınava kaydoluyoruz.

      4-Adalet bakanlığı fomunu dolduruyoruz. ( http://www.pgm.adalet.gov.tr/form/idyarfor.pdf )

      5-Diplomamızın bir onaylı örneğini (hukuk dışı mezunlar, diplomaya ek onaylı transkript) yanımıza alıp C.Savcılığına gidiyoruz.(Ankaradakiler ABPGM'ye elden verecek.) bu evraklara ilanda şart olarak belırtılmemıs ancak Ankara da elden teslım edenlerden kimlik fotokopisi istenmiş, nufus cuzdanınızın fotokopisinide ekleyebılırsınız..

      Sil
  58. hocam tekrar merhabalar acaba sınavda iktisattan sadece makro mikro mu cıkıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, İdari hakımlık sınavında sadece makro ve mikro iktisat konularından soru cıkıyor Damla.

      Sil
  59. hocam bu ekonomi dediği alanın içinde hangi iktisat dersleri var?

    YanıtlaSil
  60. Merhaba Murat bey, ben başvuru yaparken http://www.pgm.adalet.gov.tr/form/idyarfor.pdf bu sitedeki formu doldurmayı gözden kaçırmışım bununla alakalı ne yapabilirim. Bu form doldurulmazsa sınava giremiyor muyuz? Yada bundan sonrası için ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  61. Candaş çok sıkıntılı bir durum malesef, o form bakanlıgın istediği bir evrak, eksik evrakların tamamlanması için bilgi verileceği söylense de, zaman kısaldı artık. Hâkim-Savcı Ad.Şb.Md. Y. ÇUHADAROĞLU 0 312 414 63 40 bu numarayı arayarak eksik olan formu göndermek istediğinizi ve dosyanıza eklemek istediğinizi belirtirseniz kabul edebılırler..

    YanıtlaSil
  62. Bugün aradım bu verdiğiniz numarayı, başvuru formunu doldurmadığımı bunu nasıl telafi edebileceğimi sordum. Cevap olarak, sorun olmayacağını böyle bir eksikliğin sınava girmeme engel olmayacağını söyledi. Evrakı doldurup göndereyim mi diye sorduğumda da; hayır buna da gerek yok dedi. Yani bunları dediler Murat bey ama bilmiyorum yine de sizce bu laflar üzerine bir sorunla karşılaşır mıyım? Bu arada çok teşekkürler yardımınız için iyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
  63. Candaş, oradakilerin insiyatifi ile tabi olabilir tabiki, ama işte açıklanana kadar malesef için rahat etmeyecek. ilanı okuyacak oldugunuzda buyuk bır sıkıntı ancak, ilanı uygulayan insanlar nekadar uygular bilemeyiz. suan beklemekten baska yapacak birsey yok, açıklandıgı zaman yazarsanız cok mutlu olurum, sonucu merak içinde bekliyorum.. umarım guzel sonuclanır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kesin ve net cevap verince bir an içim rahatladı ama ne isim sordu ne de bir bilgi istedi benim hakkımda, beynimi kemirecek bu durum sınav yeri açıklanana kadar. Umarım hayırlısı neyse o olur. Mutlaka bilgilendireceğim sizi tekrar çok teşekkürler.

      Sil
  64. hocam merhabalar isimler acıklanmıs ve listede ismim var ama cok sık rastlanan bir ismim ve soyismim var oradaki ismin bana ait oldugunu nasıl anlayabilirim... cevabınız için tesekkurler

    YanıtlaSil
  65. hocam merhabalar isimler acıklanmıs ve listede ismim var ama cok sık rastlanan bir ismim ve soyismim var oradaki ismin bana ait oldugunu nasıl anlayabilirim... cevabınız için tesekkurler

    YanıtlaSil
  66. hocam sizinle iletişime geçebilme şansımız varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.facebook.com/i.muratkaymak facebook profılınden iletişem gecebiliriz Ercan...

      Sil
  67. Meraba bölümüm uluslararası ilişkiler 4 tane hukuk dersi aldım 1. Hukuğa Giriş 2. Uluslararası Kamu Hukuku 3. Uluslararası Kamu Hukuku II 4. Uluslararası Medeni Hukuk Bu transkriptle başvurum kabul edilir mi yeterli sayıda hukuk dersi denilmiş bir netlik kazanırsa çok sevinicem yardımcı olun lütfen..

    YanıtlaSil
  68. Merhaba Defne, sınava gırebılırsın hıcbır engel yok. aldıgın dersler ve bolümün yeterli basarılar..

    YanıtlaSil
  69. hocam meraba iki sorum olacak .bu sınava girebilmek için en az kaç hukuk dersi almış olmamız gerekiyor kesin bir bilginiz var mı ? ve bu sınava girebilmek için KPSS sınavına girmiş olmamız gerekiyor mu yoksa bu bağımsız bi sınav mı KPSS şartı gerekmiyor mu? şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  70. Merhabalar..ben siyaset bilimi ve kamu yonetimi mezunuyum. Gelecek sene sinava girmek istiyorum. Yeteri kadar hukuk dersi kelimesini anlamadim. Hukuka giris 1-2, idari hukuk,anayasa hukuku derslerini gordum. Basvurum geri donme ihtimali var mi? Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  71. merhaba..ben bu yıl maliyeyi kazandım okulun bitmesine daha 3 yıl var fakat ben şimdiden idari hakimlik sınavına çalışmayı planlıyorum.nerden başlayacagımı bilmiyorum hangi kaynakları önerirsiniz ve nerden baslamam gerekir .yardımcı olursanız sevinirim.tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suan için cok erken ama bölüm dersleriniz ile sınavda cıkan derslere bakıp gormeyecegınız derslerı her yıl bolumunuzun derslrerı gıbı calısıp konuya vakıf olmanız acısından calısırsanız ılerıde cok fazla yararını görürsünüz.
      kaynaklar olara sayfada yayınlarımız adlı bolumu ınceleyebılırsınız..

      Sil
  72. idari yargı hakimlik sınavı 2014te yapılacak mı osymnın 2014 sınav takviminde göremedim nereden takip edebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2014 te sınav olur osym sınav takvımıne subat ayı gıbı gırer, protok yapıldıktan sonra tarıhler belırlenıyor..

      Sil
  73. slm mülakat nasıl gerçekleşiyor herşeye evt kitaplar ve diğer kaynaklardan çalışıla bilir ve baraj geçilebilir ancak %20 lik bölümde olanlar için mülakatda oldukca önemli ve buuna ilgili bilgi bulamadım yardımcı olursanız memlun olurum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mulakatlarda sınavda cıkan konular harıcınde, kendınızı ıfade edebılme yetenegınız, kendınıze guvenınız, gıbı genel mulakatlarda dıkkat edılecek seylere bakmanız gerekıyor..

      Sil
  74. merhaba murat bey,devlet memuruyum bu sınava girmemizde bir engel varmı ,mülakatta veya atamada bir sıkıntı yaparmı..cok sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hıcbır sıkıntı olmaz Vedat, gırebılırsınız ve kazanmanız halınde de sıkıntısız atanabılırsınız..

      Sil
  75. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  76. Selam murat bey, ben Aöf önlisans Dış Ticaret mezunuyum, vede Dgs ile Aöf kamu yönetimine geçiş yaptım bu sene mezun olacam. bu sınava girebiliyormuyum acaba. Şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu yönetimi mezunu oldugunuz ıcın sınava gırmenızde hıcbır sıkıntı olmaz... basarılar

      Sil
  77. Murat bey merhaba
    yorumlar arasında ekonometri mezunlarının sınava girebileceğini söylediniz ancak müfredat okullara göre değişmekte ben marmara üni ekonometri mezunuyum ve yalnızca genel hukuk dersi aldım sınava girebilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonometri mezunu oldugunuz ıcın sınava gırmenızde hıcbır sıkıntı olmaz, bakanlık yeterı kadar hukuk dersı alma krıterı koydu, ancak bu yeterı kadar ıcın kriter belırlemedı, mezun oldugunuz bolume gore karar verıyorlar ve ekonometrı için bır sıkıntı yok.... basarılar

      Sil
  78. merhabalar hocam ben 4 yıllık işletme okuyorum 1. sınıftayım bu sınava girmeyi düşünüyorum ve kazanacağımdan eminim ben buna ek olarak açıktan adalet okumak istiyorum faydası ne şekilde olur yardımcı olur musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adalet bölümünü okumanız hukuk derslerı açısından mutlaka yarar saglayacaktır, ayrıca hukuk fakultesine geçişlede meslekte hukuk açısından yararlı olur şüphesiz.

      Sil
  79. merhaba ben su an 2 yıllık işletmeyı myo bıtırmek uzereyım.aöf işletmeyi 4 yıllık olarak bitirdigimde idarı hakımlik sınavına gırebilir miyim?yanı acıktan bıtırdıgım de sonuc degısırmı?sizce orgun egitim ile mi kolay olur yoksa aof okuyarak hukuk derslerını almak ıyı olur ??sımdıden tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sınava girmenizde aöf veya örgün üniversite mezun olmanız acısından bır değişiklik olmaz, ancak örgün eğitim ile dersleri takip ederek konulara hakımıyet konusunda yararlı olacagı ıcın örgün okumak elbette yararlı olacaktır..

      Sil
  80. aöf işletme 4 yıllık mezunları idari hakimlik sınavına girer mi?yeteri kadar hukuk dersleri aldıgında girer mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşletme mezunu oldugunuz ıcın sınava gırmenızde hıcbır sıkıntı olmaz... basarılar

      Sil
  81. Murat Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    Ben Fizik mezunuyum ama aynı zamanda iktisat ile çift anadal yaptım (İktisat diplomam da var şimdi) fakat hiç hukuk dersi almadım. Acaba iktisat mezunu olmam sınava girebilmem için yeterli midir? Peşin teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba onceşlıkle ben tesekkur edıyorum,
      Bakanlık sınavlar ıcın yeteri kadar hukuk dersı alma şartı koydu, ancak bu krıteri uyguşlarkende mezun olunan bolumu baz aldı, mezun oldugunuz bolum acısından sınava gırmenızde sıkıntı yok..
      bu sekılde bırcok degısk durum cıkabılıyor, bakanlıkta konu ıle ılgılı doyurucu bır bılgı malesef yayınlamıyor, ancak bolum olarak ıktısat mezunu olup sınava kabul edılmeyen kımse olmadı.. basarılar.

      Sil
  82. merhabalar ben akın, emniyet personeliyim. askerlikten muafım 10 yılımı tamamlamadım. 10 yılı tamamlamadan polislikten ayrılırsam askerliğimi yapmam gerekiyor. bu sınavı kazanırsam askerlik sorun olur mu yoksa erteleme şansımız var mı ayrıca polis okulu mezunuyum dgs ile işletmeyi 4 yıllık olarak tamamladım. işletme transkrip im var ama polis okulu transkrip im elimde yok bir sorun olur mu? şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. transkript konusunda bır sıkıntı olmaz mezun oldugunuz bolumun transkripti yeterli, askerlık yapmamıs olmanız herhangı bır sıkıntı olusturmaz, sınav zamanında askerlıkle ılısıgınız olmaması gerekıyor, tecıllı olmanız yeterli.

      Sil
  83. MRB.MURAT BEY.İKTİSAT SON SINIF ÖĞRENCİSİYİM İDARİ HAKİMLİK DÜŞÜNÜYORUM.AMA BU SINAV ÖNCESİNDE KPSS A DAN 80 PUAN ALMA ŞARTI VAR DEDİLER BÖYLE Bİ DUYUM ALDIK.ARAŞTIRMA YAPTIĞIM İÇBİ SAYFADA BÖYLE BİŞEY YAZMIYOR.İLK ÖNCE KPSS A DAN 80 PUAN MI ALMAK GEREKİYOR? YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.TŞK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, İdari hakımlık sınavı için Kpss ye girme şartı veya herhangı bır puan alma sartı yok, sadece mezun olmanız yeterli, basarılar

      Sil
  84. iyi akşamlar ben polis olduğum için askerlikten muafım ama istifa ettiğim andan itibaren askerlik yapmak zorundayım sınava girip kazandıktan sonra istifa edince askerlik sıkıntısı olacak mı? bir de bu eğitim döneminde bi ankarada bi başka yerde mi staj dönemi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. . İdari Yargı Hâkim Adayları Meslek Öncesi Eğitimi
      Bu eğitim üç dönemden oluşur.

      a. Hazırlık Eğitimi Dönemi

      Süresi : 4 ay
      Yeri : Türkiye Adalet Akademisi

      b. Staj Dönemi

      Süresi : 16 ay
      Yeri : 6 ay Danıştay
      4 ay İdare Mahkemeleri,
      4 ay Vergi Mahkemeleri,
      1 ay Bölge İdare Mahkemeleri,
      1 ay İl Valilikleri

      c. Son Eğitim Dönemi

      Süresi : 4 ay
      Yeri : Türkiye Adalet Akademisi

      Sil
  85. merhabalar..ben maliye 2.sınıf öğrencisiyim ve bu sınava girmek istiyorum ilk olarak sorum bu sınava girmek için yüksek lisans şartı aranıyor mu?.. ve bu sınava nasıl hazırlanmalıyım hangi kaynaklar kullanmalı ve okumalıyım.. yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sınava gırebılmek ıcın mezun olmanız yeterli, yuksek lısans, kpss sartı vs aranmamaktadır.

      kaynaklar için.
      http://www.hukukmarket.com/kategori/234/themis-justice-dizileri.html

      Sil
  86. kpss çalışmaya başlayacagım halen mezun olmama iki sene var nasıl çalışmamı ve hangı kaynakalrı onerırsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. üniversitede öncelikle derslerınızde kpss konularını iyi ögrenmek esas, ama bolumunuze gore sınavda olup üni de gormedıgınız derslerı secerek bos zamanlarda calısmak ıklerıde buyuk avantaj ve kolaylık saglayabılır,

      Sil
  87. merhabalar bnm okulum uzadı. 2015 güz döneminde okuldan mezn olacağım yani 2016 ocak gibi . sınavlar ne zamn yapılıyor yani ben ocak sonnda bitirdiğim zaman idari sınavına girebilecekmıyım yoksa bır sonrakı sene mı girebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genellıkle her yılın kasım ayında oluyor sınavlar, ocakta mezun olmanız durumunda 2016 nın butun sınavlarına girebılırsınız...

      Sil
  88. merhblr.. bnm okulum uzadı guz donemınde mezun olacağım. ancak o tarhte mezun olursam sınav ne zaman sınava gırebilme hakkım var mı cunku bn ocak sonu gıbı mezun olmuş olacağım sınava gırmeme engel mı

    YanıtlaSil
  89. genellıkle her yılın kasım ayında oluyor sınavlar, ocakta mezun olmanız durumunda mezun olduktan sonrakı butun sınavlara girebılırsınız...

    YanıtlaSil
  90. merhaba .. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi öğrenciysim, idari hakim olmak istiyorum. Hakimlik sınavının basamakları nelerdir? kaç aşamadan oluşur;?

    YanıtlaSil
  91. Merhaba Zeynep,
    idari hakımlık sınavı 2 asamalı,
    1. osym nın yapacagı test
    2. asama bakanlıgın yapacagı mulakat sınavı
    baska bır sınav yada puana ihtiyacınız yok,, mezun olmanız yeterli.

    YanıtlaSil
  92. mrb.staj dönemi tamamı Ankara da mı oluyor acaba ?

    YanıtlaSil
  93. idari hakimlik için yeterince hukuk dersi almamız gerektiği söyleniyor gerekli sayı nedir daha fazla doğrusu belli bir sayı var mı:?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belli bir kriter yok. iktisat, işletme, malıye , kamu yon. uluslarası ılışkıler vs mezunu olanlar için mezun oldugu bolum baz alınmakta

      Sil
  94. merhaba ben KTÜ maliye bölümü 3. sınıf öğrencisiyim bu sınava hazırlık için hangi kitaptan konulara çalışmamı ve test olarak hangi kaynağın kitabını çözmemi tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lınktekı kaynakları inceleyebilirsiniz. basarılar


      http://www.hukukmarket.com/kategori/234/themis-justice-dizileri.html

      Sil
  95. Mrb. Ben idari hakimlik sinavina girecegim staj donemi tamami Ankara da mi oluyor yoksa tercihle mi oluyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara da ve danıstay, akademı staj ve egıtımlerı var, mahkemelerdekı staj tercıh ettıgınız ıdare mahkemesı olan ıllerde olabılır..

      Sil
  96. merhaba.ben ayten. benim elimde idari hakimlik için gerekli olan yukarıdaki hazırlık seti kitaplarının 2012 basımlıları var.acaba yeniden tahsis etmeli miyim? değişen mevzuatı takip edebilmem için başka bir alternatif var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lınktekı kaynakları takıp edebılırsınız, sık degısklıkler oldugu ıcın guncel kaynaklardan yararlanmanız ıyı olur, basarılar
      ;

      http://www.hukukmarket.com/kategori/234/themis-justice-dizileri.html

      Sil
  97. merhaba ben işletme ögrencısıyım acaba acık ogretımden hukuk okusam %20 kontenjaından kurtulabılır mıyım bu arada ısletme açıktan değil örgün egıtım ve 3.sınıfım teskkur ederım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Acıktan okuyabılecegınız hukuk fakultesı yok, ama hukuk fakultesını bıtırsenız tabıkı kontenjandan kurtulabılırsınız

      Sil
  98. kazanamazsınız siz gerizekalılar. 200 tane soru cevap okudum hep aynı soru. Önce okumayı öğrenin. Adam bezmemiş ölmemiş cevap vermiş helal.

    YanıtlaSil
  99. sınavın belirli bir tarihi var mı? 2014'te ne zaman olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suan bellı tarıh yok ancak, kasım aralık aylarında ve alımın da normalden fazla olması beklenıyor

      Sil
  100. Merhaba ben kamu yönetimi 2. sınıf öğrencisiyim.Şimdiden bu sınava hazırlanmak istiyorum nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, 2. sınıfta baslamak ıstersenız unıversıtede gormedıgınız ve sınav mufredatında olan derslerden bazılarını secerek calısmanız ıyı olur,

      Sil
  101. sbf mezunuyum..hakimlik istiyorum bunun için her yolu denemek istiyorum sbf mezunu olarak hakimlik sınavına girebilirim ancak kotadan dolayı ya olmazsa diye hukuk okuyup garantilemek istedim bu sene hukuk fakültesine başlayıp aynı zamanda sbf mezunu olarak idari hakimlik sınavına girebilir miyim bu bir engel teşkil eder mi her ihtimali düşünmek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hıcbır engel teskıl etmez, ama iibf mezunu oldugunuz için idari hakımlık sınavına gırebılırsınız sadece..

      Sil
  102. merabalr murat bey ben yeni gelir uzman yardımcılığını kazandım ağustosta da idari yargı hakimlik kursuna gidicem acaba gelir idaresi muvafakat veriyor mu bilginiz var mı teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdarı hakımlık sınavını kazanmanız durumunzda muvafakat alabılırsınız yada ıstıfa yoluylada rahatlıkla gecebılırsınız hıcbır engel yok.. basarılar

      Sil
  103. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Zarıfe malesef idari hakımlık sınavına gıremıyorsunuz 4 yıllıga tamamlayacaksanız ıktısat, işletme, kamu vb gıbı bolumlerden tamamlamanız cok daha ıyı olur.. basarılar

      Sil
  104. Mrb. Bn idari hakimlik sınavına girmeyi istiyorum . Iktisat bölümüne formasyon veriyorlar bende başvurdum önümüzde kpss de var. Öğretmen veya memur olduktan sonra yine bu sınava girebilir miyim acaba ? Ilıca mezunu olup öğretmenlik veya devlet memuru olduktan sonra idari hakimlik sınavına girebilir miyim acaba ? Tsk ler .

    YanıtlaSil
  105. Ben iktisat mezunuyum bzm bölüme formasyon veriliyor bende başvurdum önümüzde kpss de var. Öğretmen ya da devlet memuru olan iktisat mezunları bu sınava girebiliyo mu acaba. ? Tsk ler.

    YanıtlaSil
  106. Ben iktisat mezunuyum bzm bölüme formasyon veriliyor bende başvurdum önümüzde de kpss var malum. Öğretmen veya devlet memuru olan iktisat mezunları idari hakimlik sınavına girebiliyo mu acaba ?

    YanıtlaSil
  107. (adsız pazartesi, mayıs12, 2014)Hocam 2012'de bizzat kendim Kızılay daki adalet bakanlığının personel daire başkanlığına gittim. Orada personel alım işleriyle ağraşan hakimlerle görüştüm. Onlar da bir üst hakimleri ile görüştürdüler beni. Görev tanımlarını tam olarak bilmiyorum (elimde denklik belgesi olduğu için, sınava alınmama olasılığımın düşük olduğunu düşünmüştüm, kurumsal isimlerini yani görevlerini not almadım, şimdi de hatırlayamıyorum)üst yetkili hakime hanım transkriptimi inceledi ve 5 hukuk dersi aldığımı yani yeterli hukuk dersi aldığımı ve sınava girebileceğimi söyledi.Sizin yazınızı okuduktan sonra hem danıştay hem hsyk hem de adalet bakanlığı bilgi edinmeye durumumu yazdım ve 2014 sınavına girip giremeyeceğimi sordum. Onlardan sa bu tarz sorulara cevap verme yükümlülüklerinin olmadığı -ilgili maddeyi yazarak- cevabını aldım. Yani ne olumlu ne olumsuz.

    Özetle sorum şu hocam: 5 hukuk dersi almış olmam yeteri kadar hukuk dersi almış olma koşulunu yerine getirmiyor mu? Bu sınava çok heves etmiştim. Şimdi bütün motivasyonum bozuldu? Net bi cevap veririseniz çok memnun olurum hocam. Şimdiden ilginiz için çok
    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  108. merhaba hocam ben siysal bılgıler mezunuyum İBF DEN GIREN TUM OGENCILER BÖLUM OLARAK aynımı yoksa öncelıklı bölumler de var mı bıde siysal bılgıler fakultesı yada ibff öncelıgı varmı ıkısıd aynımıdır

    YanıtlaSil
  109. merhaba murat bey ben bu sene karadenız teknik üniversitesı iibf işletme bolumunden mezun oldum fakat yarım donem uzadı sadece bır dersım var ve sınavlarına gıdıp gelcem bu ıdarı hakımlık sınavlarına basvurmama yada gırmeme engel teskıl etmez degıl mı?

    YanıtlaSil

Konu İle İlgili Olarak Yorum Ve Sorularınızı Bekliyoruz. Teşekkürler.